top of page
Image by Alexis Tuil

Salsa Caleña - Colombia's salsa stijl

 

 

Wanneer de nacht valt over Cali, Colombia, licht de stad op met salsa - een voelbare elektrische stroom die deze fonkelende stad in de jungle bezielt en verenigt. De stad heeft zijn titel als de wereldwijde salsahoofdstad meer dan verdiend, en leeft, ademt en danst salsa zoals nergens anders op aarde - op zijn eigen ritme: salsa Cali-stijl. Deze salsastijl heeft niet alleen Cali, maar het hele land in de ban. Hier hebben we vier punten op een rijtje gezet die je waarschijnlijk graag zou willen weten over de Colombiaanse salsa...

Een stukje geschiedenis

Salsa maakte een grootse entree in 1968 toen het New Yorkse muzikale duo, Richie Ray en Bobby Cruz, los gingen op het jaarlijkse culturele festival van Cali, Feria de Cali. Het was alsof salsa de stad in vuur en vlam zette, terwijl salsateca's in de buurt ontsprongen en nieuwe, innovatieve muziekgroepen zich verspreidden. Maar de Caleños namen de muziek en de dans niet zomaar zoals het kwam. De stad heeft zich het ritme eigen gemaakt. Om de energie op te krikken, draaiden dj's hun platen bijna twee keer zo snel als normaal.

2

Een waanzinnig voetenwerk

Terwijl de salsa zich verspreidde, begon een groot deel van Colombia mee te dansen in een stijl die vergelijkbaar is met de Colombiaanse Cumbia, een folkloristische paringsdans. Cali ging een stap verder. Om het uptempo, wild-energetische draaien van Cali's dj's te evenaren, namen Caleños enkele van de basisstappen van de Cumbia, en voegde daar snelle kicks, skips, shuffles en twists aan toe. Het resultaat? Een opwindende dans die hectischer, speelser en explosiever aanvoelt dan romantisch of gracieus. Bij Salsa Cali-stijl draait alles om het snelle voetenwerk.

3

Colombiaanse salsa is divers!

Met al dit gepraat over kicks en shuffles, vraag je je misschien af: moet je intens voetenwerk kennen om salsa Cali-stijl te dansen in de stad? Zeker niet! Salsa Caleña is even divers als energiek. De flitsende, razendsnelle stijl die je in dansacademies en -wedstrijden ziet, verschilt behoorlijk sterk van de informele straatstijl die je in salsabarren ziet, of zelfs op straat.

4

UNESCO

De snelle passen, ronddraaiende heupen en zwoele bewegingen van Cali's legendarische dans - salsa Caleña - is door het Ministerie van Cultuur van Colombia erkend als immaterieel cultureel erfgoed van de natie; een belangrijke stap in de richting van de uiteindelijke opname van de dans, met al zijn culturele manifestaties, op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed (ICH).

bottom of page